TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΛΟΥΤΡΑΚΙ 247" ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙ Ή ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ Ή ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙ Ή ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ Ή ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ, ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, κ.λπ.)

Επικοινωνία: loutraki247@gmail.com

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ - ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ, ΤΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΣΤΟ Γ. ΔΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ


 - Κε Τατούλη, μετά από μια 9ετή θητεία, ως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, είστε ξανά υποψήφιος, στις εκλογές της 26ης Μαΐου.  Πολλή συζήτηση γίνεται, εδώ και χρόνια, εάν θα πρέπει τα κόμματα και οι κομματικοί μηχανισμοί να εμπλέκονται στις διαδικασίες των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είχατε τη στήριξη, από διαφορετικά, μάλιστα, κόμματα.  Σε αυτές τις εκλογές, κατέρχεστε ως ανεξάρτητος.  Ποια είναι η άποψή σας;
- Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Το 2010, δημιουργήθηκε η Νέα Πελοπόννησος, η παράταξή μας. Δημιουργήθηκε από ανθρώπους, στελέχη, πολίτες, οι οποίοι είχαμε, όλοι, διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές, αλλά αποφασίσαμε να συμπορευτούμε, συμφωνώντας σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, για τον τόπο μας. Από την πρώτη στιγμή, είπα, ξεκάθαρα, ότι τα κόμματα πρέπει να μένουν μακριά από την αυτοδιοίκηση και, μάλιστα, να μην επιχειρούν να σαμποτάρουν το θεσμό, να μη δείχνουν κόμπλεξ, απέναντι στην τοπική διακυβέρνηση, η οποία, για εμένα, είναι η έκφραση της εξουσίας των πολιτών. Σε αυτήν την πορεία, κατά την διάρκεια της οποίας, η Νέα Πελοπόννησος παρέμεινε ανεξάρτητη, υπερκομματική, αχρωμάτιστη, συνεργαστήκαμε και συγκρουστήκαμε, διαδοχικά, όταν αυτό χρειάστηκε, με όλα τα πολιτικά κόμματα. Σκεφτείτε ότι, αυτά τα εννέα χρόνια, η χώρα μας άλλαξε 7 πρωθυπουργούς, 7 κυβερνήσεις και 9 υπουργούς Ανάπτυξης. Οπότε, είναι εξαιρετικά μίζερο, να θεωρεί κάποιος ότι ο περιφερειάρχης μπορεί να λειτουργήσει ως κομματάρχης ή ως το μακρύ χέρι, της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας. Άλλωστε, στην πολιτική, έχω μακρά ιστορία. Από βουλευτής, ακόμη, δεν δίστασα να πω την αλήθεια και να γίνω δυσάρεστος, για τη χρεοκοπία που ερχόταν, και πλήρωσα το πολιτικό κόστος. Όμως, πάντοτε, επιβίωσα πολιτικά, και έγινα ακόμη πιο δυνατός, γιατί δύναμή μου, πάντοτε, ήταν και είναι οι πολίτες. Ούτε τα συστήματα, ούτε τα συμφέροντα, ούτε οι παράγοντες και οι δήθεν κουμανταδόροι.
Στην Πελοπόννησο,  οι πολίτες θα επιλέξουν, για ακόμη μια φορά, τους ανθρώπους, τον ηγέτη  που θα πάει μπροστά τον τόπο, και όχι αυτόν που θα αναλάβει το ρόλο του κομματικού εισπράκτορα.
- Εάν σας προσφερόταν το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, θα το αποδεχόσασταν;
- Θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος: Ο αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε κάθε δικαίωμα να κάνει, επέλεξε τον υποψήφιο που τον αντιπροσωπεύει, πολιτικά και ηθικά. Από εκεί και πέρα, ό,τι άλλο συνοδεύτηκε, ως παραπολιτικός περίγυρος, αποτελεί μια ιστορία που δεν με αφορά. Δεν έφυγα ποτέ από την ΝΔ και δεν άλλαξα ποτέ ιδέες και απόψεις. Εφάρμοσα, στην Πελοπόννησο, την πολιτική που υποστηρίζω 35 χρόνια, από την πρώτη ημέρα της εμπλοκής μου στα κοινά. Για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, δεν έθεσα, ως προαπαιτούμενο, το κομματικό χρίσμα. Το έκανα, στη βάση ενός μοντέλου συνεργασίας και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, στον τόπο μου, ένα μοντέλο που, αργότερα, υιοθετήθηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν μετακινήθηκα, πολιτικά, ούτε πιο αριστερά, ούτε πιο δεξιά. Παρέμεινα στο διευρυμένο χώρο της κεντροδεξιάς, του κοινωνικού φιλελευθερισμού και του προοδευτικού καπιταλισμού. Αυτό που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκαλούσε ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό. Χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, και μια ευρύτερη πολιτική αναφορά. Ο επαναπροσδιορισμός του πλειοψηφικού χώρου του κέντρου και των πολιτικών δυνάμεων που θα το εκφράσουν, είναι για εμένα, σήμερα, το αιτούμενο. Και αυτή είναι και η προσδοκία των πολιτών: να βρεθεί εκείνος ο πολιτικός χώρος που θα εκφράσει, με νηφαλιότητα, σύνεση και ρεαλισμό, χωρίς ακρότητες και λαϊκισμό, ένα σχέδιο εθνικής συνεννόησης, για την επόμενη ημέρα της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τη Νέα Ελλάδα.
- Τα προγνωστικά σάς δίνουν σχεδόν βέβαιο νικητή, σε αυτές τις εκλογές.  Είναι δεδομένο, ότι το σύστημα της απλής αναλογικής απαιτεί συνεργασίες, για τη λήψη αποφάσεων, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.  Όμως, προεκλογικά, έχει επικρατήσει ένα βαρύ κλίμα, μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του Περιφερειάρχη.  Με ποιον τρόπο θα ξεπεραστεί;
- Δεν έχω μπει, ούτε μισό δευτερόλεπτο, σε αυτόν το διαγκωνισμό της λάσπης. Εμείς είμαστε πεντακάθαροι. Μιλούμε στους πολίτες, με αυτό που είμαστε, χωρίς φτιασίδια. Μιλάμε με το έργο μας και τις δεσμεύσεις μας, για το αύριο. Δεν υπάρχει κανένα βαρύ κλίμα. Στελέχη, από όλους τους συνδυασμούς, είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι θα μας ακολουθήσουν, σε αυτόν το δρόμο, την επόμενη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας. Όχι με αλισβερίσια, αλλά στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας. Τα στελέχη δεν έχουν καμία σχέση με τις κεντρικές στρατηγικές, της λάσπης και του μηδενισμού. Το ότι υπάρχουν παρατάξεις, που οι επικεφαλής τους πολιτεύονται, μιλώντας μόνο για εμένα, προσωπικά, χωρίς κανένα στοιχείο προγραμματικού λόγου, το θεωρώ ντροπή. Θεωρώ ότι δεν αξίζει στα στελέχη τους.
- Ζητήσατε αυτοδυναμία, δηλαδή οι πολίτες να σας δώσουν την εντολή, από την πρώτη Κυριακή. Δεν θα συνεργαστείτε;
- Θα συνεργαστώ, σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι αυτό συνέβη, σε όλην αυτήν την περίοδο. Όχι με λευκή επιταγή, αλλά σε συγκεκριμένα ζητήματα, στα οποία διαπιστώνεται συμφωνία.  Στο μόνο που είμαι κάθετα απέναντι είναι, αφενός, το εγχείρημα ορισμένων, να ευτελίσουν το θεσμό της περιφερειακής διακυβέρνησης και, αφετέρου, να αντιμετωπίζουν την περιφέρεια ως εκλογικό λάφυρο, του ενός ή του άλλου κόμματος. Σε αυτές τις λογικές, θα είμαι, φανατικά, απέναντι.
- Ένα από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίσατε, ως Περιφερειάρχης, είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.  Επειδή έχουν ακουστεί πολλά, θα θέλαμε να εξηγήσετε στους αναγνώστες μας, ποια θα είναι τα οφέλη της λύσης που προτάξατε.
- Εξαρχής, η προσέγγισή μας, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ήταν ανατρεπτική. Οι μέχρι τότε πολιτικές προσεγγίσεις, του μεγαλύτερου προβλήματος της Πελοποννήσου και της χώρας, επέβαλλαν μια ατέρμονη σπατάλη χρημάτων, σε μη ολοκληρωμένες λύσεις, με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομία της Πελοποννήσου. Εμείς αντιστρέψαμε, τελείως, αυτή την αντίληψη, σπάσαμε κατεστημένα συμφέροντα, αντιμετωπίσαμε τη «μαφία» των σκουπιδιών που, μέχρι τότε, δρούσε ανενόχλητα, και είδαμε το πρόβλημα, ως ευκαιρία. Ως ευκαιρία ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας της Πελοποννήσου, που θα διασφάλιζε, σε απόλυτο βαθμό, και τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά και το προφίλ της Περιφέρειάς μας.
Πετύχαμε να επιβάλουμε το μοντέλο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ως εθνικό και, σε χρόνο ρεκόρ, να ολοκληρώσουμε έναν διεθνή διαγωνισμό, με ανταγωνιστικό διάλογο, κάτι που αποτελούσε σημαντικότατη καινοτομία, για τη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αποτρέψαμε δυσβάσταχτα πρόστιμα που απειλούσαν την οικονομική υπόσταση των Δήμων, εξασφαλίσαμε την οριστική και βιώσιμη λύση του προβλήματος, το μικρότερο κόστος στον πολίτη, το μεγαλύτερο όφελος στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, και μια επένδυση, ύψους 168 εκατομμυρίων ευρώ. Γύρω από αυτή την επένδυση, θα αναπτυχθεί μια νέα, σε υγιή βάση, οικονομία, με σημαντικά οφέλη, ακόμα και στον τουρισμό.
Το έργο βρίσκεται, πλέον, στη φάση υλοποίησής του και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό. Οι πολίτες της Πελοποννήσου μάς εμπιστεύτηκαν, για το σχέδιό μας και την πολιτική μας αποφασιστικότητα και τους ανταποδίδουμε το αποτέλεσμα του έργου μας.
-  Αυτό που έχει ακουστεί, όμως, είναι ότι θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη.  Είναι αλήθεια;
- Το έργο «πολεμήθηκε» από συγκεκριμένα συστήματα, γιατί ερχόταν, σε ευθεία αντιπαράθεση, με τα οικονομικά συμφέροντα της «μαύρης μαφίας σκουπιδιών». Το επιχείρημα της αύξησης των δημοτικών τελών ήταν πάντοτε η εύκολη κατηγορία που εξέφραζε την απέλπιδα προσπάθεια αντίστασης των συμφερόντων αυτών, απέναντι στην υγιή οικονομία και τον εξορθολογισμό του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όλα αυτά τα χρόνια, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σπαταλούνταν, για τη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων σε δάση, αρχαιολογικούς χώρους και ρέματα. Υπήρξε, μάλιστα, Δήμαρχος μεγάλου Δήμου της Πελοποννήσου και σημερινός υποψήφιος, που είχε συνάψει σύμβαση με εργολάβο - ο οποίος είχε προβλήματα με τη Δικαιοσύνη - αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ποτέ να λογοδοτήσει για το ποσό αυτό, ούτε να απολογηθεί, πού πήγαιναν τα σκουπίδια του Δήμου του. Από την έναρξη λειτουργίας του έργου, η οικονομική πραγματικότητα θα επιβάλει στις Δημοτικές αρχές, όχι την αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά τη μείωσή τους.
- Ας περάσουμε στα «δικά μας».  Θα θέλαμε να μας κάνετε έναν απολογισμό των έργων, τα οποία έχει κάνει η Περιφερειακή σας Αρχή, από το 2010, στην περιοχή του Δήμου μας, καθώς και το πρόγραμμά σας, για την περιοχή μας, εφόσον εκλεγείτε ξανά, στη θέση του Περιφερειάρχη.
- Το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Λουτρακίου, που έχουμε δρομολογήσει, με 5 εκατομμύρια ευρώ, έχει εμβληματικό χαρακτήρα και θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή πνοή, στην τοπική οικονομία της περιοχής. Έχουμε κάνει, επίσης, προσωρινές παρεμβάσεις αποκατάστασης της βατότητας του δρόμου Σχίνος – Αλεποχώρι και είμαστε έτοιμοι, για το έργο της ολοκληρωμένης παρέμβασης, στο σημαντικό αυτό οδικό τμήμα που ενώνει την Πελοπόννησο με την Αττική.
Οι παρεμβάσεις μας, στην περιοχή του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, μπορώ να πω, είναι καθολικές. Έχουμε επενδύσει σημαντικούς πόρους και, σε αγαστή συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς της περιοχής, έχουμε εξασφαλίσει έργα σχολικής στέγης (όπως το Λύκειο Λουτρακίου και το σχολείο των Αγίων Θεοδώρων), δομών υγείας (όπως το Κέντρο Υγείας Λουτρακίου), ύδρευσης (όπως της Περαχώρας), προσβασιμότητας και αθλητικών εγκαταστάσεων.  
Απ’ την άλλη πλευρά, έχουμε ήδη καταθέσει το φάκελο για την αδειοδότηση του καταδυτικού πάρκου, στο Λουτράκι, το οποίο θα δώσει ένα νέο και ιδιαίτερα δυναμικό προϊόν, στην τουριστική οικονομία της περιοχής. Είμαστε έτοιμοι, επίσης, να υποβάλουμε το φάκελο του έργου του αλιευτικού καταφυγίου των Αγίων Θεοδώρων, στο Πρόγραμμα Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ενισχύσουμε, τόσο την οικονομία του κλάδου αυτού, όσο και να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές του τουρισμού σκαφών αναψυχής.
Θέσαμε, επίσης, το Λουτράκι, ως ένα σημαντικό προορισμό, για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Ήδη έχουμε φέρει μεγάλα γεγονότα, όπως το συνέδριο του Economist, το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, ενώ έχουμε υποστηρίξει τη διοργάνωση των Special Olympics.
Με τον Τουριστικό Οργανισμό Λουτρακίου, έχουμε εδραιώσει μια στρατηγική συνεργασία, η οποία έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς, στην οικονομία της περιοχής και της Πελοποννήσου, συνολικά. Έχουμε συνδιοργανώσει πολλά ταξίδια εξοικείωσης τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων, από πολλές χώρες, ειδικά σε ό,τι αφορά τον αθλοτουρισμό, και έχουμε αναδείξει το Λουτράκι σε τουριστικό προορισμό υγείας – ευεξίας.  
Στόχος μας, παραμένει η επέκταση του προαστιακού στο Λουτράκι, έργο για το οποίο οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υποδομών, που ήταν και δικός μας αντιπεριφερειάρχης, κατά την πρώτη μας θητεία, ασχολείται με το θέμα, εδώ και εννέα χρόνια, τα τέσσερα από τα οποία, από τη σημερινή νευραλγική του θέση. Ενώ, συνεχώς, εξαγγέλλεται η υλοποίηση του έργου, μέχρι σήμερα, το έργο δεν έχει ξεκινήσει.
Παραμένουμε συνεπείς, στην κατεύθυνση της ανάδειξης του πολιτισμικού αποθέματος του Λουτρακίου και της σύζευξής του με το τουριστικό προϊόν. Αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και θα βοηθήσει καταλυτικά, ώστε το Λουτράκι να αποκτήσει βιωσιμότητα, στην ανάπτυξη του τουρισμού του.
- Θα ήθελα να τελειώσουμε τη συζήτησή μας, με το θέμα του Ισθμού.  Η εικόνα, για ένα τουριστικό αξιοθέατο, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, ετησίως, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.  Καταρχήν, θα θέλαμε να μας ξεκαθαρίσετε, εάν αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
- Η Κορινθία και ο Ισθμός αποτελούν την πύλη της Πελοποννήσου. Για το λόγο αυτόν, στο σχεδιασμό μας, αποτελεί σημαντικό και στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της Πελοποννήσου. Δυστυχώς, όμως, η αρμοδιότητα του Ισθμού ανήκει στην Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου, η οποία ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Όλα αυτά τα χρόνια, διεκδικήσαμε την αρμοδιότητα αυτή, ώστε να μπορέσουμε να επενδύσουμε, σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Κορινθίας, της Πελοποννήσου και της Ελλάδας. Το πρόβλημα αυτό, άλλωστε, αναδεικνύει και την ορθότητα της διεκδίκησής μας, για τη μετάβαση, από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα είχαμε την ελευθερία κινήσεων και θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σημαντικούς πόρους, μοχλεύοντας, παράλληλα, πόρους της ιδιωτικής οικονομίας, και να αναπτύξουμε την οικονομία της περιοχής, προσφέροντας υπηρεσίες ποιότητας, στους τουρίστες.
- Παρότι, όπως μας εξηγήσατε, δεν είναι στην αρμοδιότητά σας, έχετε κάνει ή προτίθεστε να προβείτε σε κάποιες ενέργειες, για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης;
Παρά το γεγονός, ότι δεν έχουμε την αρμοδιότητα, δεν εγκαταλείψαμε τον Ισθμό. Αναδεικνύουμε τον Δίολκο και τον ιστορικό χερσαίο χώρο των Κεχριών, με 2,5 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε επενδύσει, έχοντας, παράλληλα, εξασφαλίσει 4 εκατομμύρια ευρώ, για τον οδικό άξονα Ισθμού – Επιδαύρου, ώστε να βελτιώσουμε την ασφάλεια και την άνεση, ενός από τους πιο τουριστικούς δρόμους της Πελοποννήσου.


(από την εφημερίδα "Αλλαγή στο Λουτράκι" που κυκλοφορεί)