Δεν έχουν τη μοναδική παραλία μας, όμως, εκμεταλλεύονται, στο έπακρο, την ομορφιά του τόπου τους, την πολιτιστική τους κληρονομιά και τις υποδομές, τις οποίες αναπτύσσουν, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ο Δήμος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, στη χάραξη της τουριστικής πολιτικής και την προβολή του τουριστικού προϊόντος. Όμως, συνδιαλέγεται, διαρκώς και αρμονικά, όχι μόνο με τους φορείς των επαγγελματιών της πόλης, αλλά και με τους ίδιους τους επαγγελματίες. Και, το κυριότερο, ο τουρισμός είναι μακριά από πολιτικές αψιμαχίες.
Πρόκειται για το Δήμο Τρικκαίων, τα γνωστά μας Τρίκαλα. Ο πασίγνωστος, πλέον, «Μύλος των Ξωτικών» καταφέρνει να προσελκύει κοντά στις 1.500.000 επισκέψεις, μέσα σε, μόλις, 40 ημέρες! Είναι χαρακτηριστικό ότι, επειδή τα κρεβάτια των ξενοδοχείων δεν επαρκούν, υπάρχουν επισκέπτες που διαμένουν σε κοντινές πόλεις, ακόμα και σε κοντινούς νομούς. «Μας έστειλαν ευχαριστήριο οι ξενοδόχοι της Λάρισας», μας είπαν, χαρακτηριστικά, οι υπεύθυνοι του Δήμου!
Όμως, οι Τρικαλινοί δεν έχουν επαναπαυτεί, στην επιτυχία του «Μύλου», και δημιουργούν, διαρκώς, νέους πόλους έλξης, στην πόλη τους. Χτίζουν και εμπλουτίζουν, χρησιμοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις υποδομές τους. Ο «Μύλος των Ξωτικών», τις υπόλοιπες 325 μέρες του χρόνου, είναι ένα Βιομηχανικό – Αγροτικό Μουσείο. Πρόκειται για ανακατασκευή του παλιού Μύλου Ματσόπουλου, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί, με 1,5 εκ. ευρώ, από την Ε.Ε. Στην πόλη υπάρχει το μουσείο του Β. Τσιτσάνη, ο παραδοσιακός οικισμός «Βαρούσι» και το Κάστρο, το Δημοτικό Μουσείο Αθλητισμού (από τα Τρίκαλα κατάγονται ο μεγάλος επικοντιστής Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα), ενώ λειτουργεί και Λαογραφικό Μουσείο.
«Προσπαθούμε να αναδείξουμε οτιδήποτε έχουμε», λένε στο Δήμο. Διαθέτουν μέχρι και μονοπάτι, «στα χνάρια του Ασκληπιού», για τους περιπατητές, ενώ επιδιώκουν να κατασκευάσουν υψηλών προδιαγραφών γήπεδα «Beach Volley», ώστε να προσελκύσουν διεθνείς διοργανώσεις, σε μια πόλη που δεν έχει θάλασσα! Δεν υστερούν, ούτε στον τομέα του Πολιτισμού, με τη διοργάνωση της «Εβδομάδας Μουσικής και Τέχνης», με δωρεάν μουσική.
Οι εκδηλώσεις, όμως, δεν σταματούν εκεί. Το Street Food Festival αποτελεί ένα ταξίδι στις γεύσεις, από διάφορες φορές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου.
Το δεύτερο, ακόμα πιο ενδιαφέρον μέρος του άρθρου, θα το διαβάσετε σε επόμενη ανάρτηση.