TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΛΟΥΤΡΑΚΙ 247" ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙ Ή ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ Ή ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙ Ή ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ Ή ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ, ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, κ.λπ.)

Επικοινωνία: loutraki247@gmail.com

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Η «ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ


Στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, κυρίαρχο ρόλο έχει η αξιοπιστία.  Χωρίς αξιοπιστία, είναι αδύνατο να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες είναι απαραίτητες, στη λειτουργία υγιών κοινωνικών δομών.

Από την άλλη πλευρά, η έννοια της συλλογικής ευθύνης είναι διφορούμενη.  Μάλιστα, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να την αποδεχθεί ένας λαός που, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου (και όχι μόνο) αιώνα, υπέφερε τα πάνδεινα, με την επίκλησή της.

Όταν ξεκίνησε αυτή η κρίση, η πλειοψηφία των πολιτών έδειχνε απεριόριστη εμπιστοσύνη, σε αυτούς που τη διαχειρίζονταν.  Αυτή η εμπιστοσύνη, όμως, κλονίζεται με «ειδήσεις», όπως η «μαζική έξοδος» των Αθηναίων που «δημιουργούσαν ουρές στα διόδια», αλλά και η «εικονική πραγματικότητα» κάποιων ρεπορτάζ, από την παραλία της Θεσσαλονίκης.  «Ειδήσεις» που, δικαίως ή αδίκως, χρεώνονται σε αυτούς τους ίδιους.

Η εμπιστοσύνη κλονίζεται και με τις δηλώσεις για τα «λεφτόδεντρα».  Διότι αποδείχθηκε, περίτρανα, πως τα «λεφτόδεντρα» ανθίζουν, αλλά μόνο για λίγους.

Είναι προφανές ότι η διαχείριση αυτής της κρίσης γίνεται, με το συγκεκριμένο τρόπο, για δυο λόγους.  Ο πρώτος είναι απλός.  Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, ιδιαίτερα στην επαρχία, δεν αντέχει χιλιάδες κρούσματα του ιού, τα οποία, ενδεχομένως, να νοσήσουν σοβαρά.  Ο δεύτερος, όμως, είναι ότι, αν καταρρεύσει το σύστημα υγείας, η πολιτική κρίση που θα επακολουθήσει θα παρασύρει τα κόμματα που δεν το θωράκισαν.  Θα παρασύρει και τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρότι έκανε κάποιες φιλότιμες προσπάθειες, δεν πέτυχε, όσα θα έπρεπε και όσα προσδοκούσαν, όσοι τον εμπιστεύτηκαν.

Όμως, ειδικά αυτές τις στιγμές και για να ξεπεραστεί, με ομαλό τρόπο, η κρίση, η κοινωνία χρειάζεται ανθρώπους που να εμπιστεύεται.  Αυτοί που τη διαχειρίζονται θα πρέπει, πλέον, να είναι περισσότερο προσεκτικοί, ώστε να μη χάσουν, την όποια αξιοπιστία τους. Ας μη γίνεται επίκληση της δικαιολογίας ότι κάποιοι ελάχιστοι απειθαρχούν, για να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.  Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμπεριφέρεται με υποδειγματική ωριμότητα.  Ας πουν στον κόσμο αλήθειες.  Γιατί ο μεγάλος κίνδυνος για τη διασπορά του ιού, είναι ο κόσμος να τους θεωρήσει αναξιόπιστους.